Länkar

Ett urval sajter som jag vill rekommendera. En del torra och tråkiga, men användbara; en del intressanta och tankeväckande; åter andra underhållande.

OECD — enorma mängder användbar information från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. Statistiken hittar du här.

SCB — Statistiska centralbyrån har hottat upp sin statistikportal med ett gäng ikoner. Måttligt roligt, men sajten är likväl en guldgruva.

World Values Survey — vad tycker egentligen folk i olika delar av världen om våld, äktenskap, demokrati, religionsfrihet etcetera. Analysera globala opinionsundersökningar direkt på sajten. Nä, man behöver inte tycka att det låter roligt, men möjligheten finns.

Sipri — Stockholms internationella fredsforskningsinstitut har mycket matnyttigt om global säkerhet. Dessutom oundgängliga databaser om bland annat världens militärutgifter.

Stockholm Resilience Center — resurser och information om hållbar utveckling och de globala miljö- och klimatutmaningar som världen står inför.

IPCC — FN:s klimatpanel. Här finns de senaste rapporterna som sällan är någon upplyftande läsning. För övrigt en organisation som konspirationsteoretiker älskar att hata.

Pando — välskriven och vass granskande journalistik om internetföretag och »den nya ekonomin«. Hem för Mark Ames, Yasha Levine och John Dolan från The Exiled. OBS! Betalsajt.

Jacobin — radikalt samhällsmagasin med genomtänkta analyser av aktuella händelser och fördjupande bakgrundstexter. Dessutom löjligt snygg grafisk profil. Startade 2011.

The Nation — progressivt magasin om samhälle och politik med 150 på nacken. Nyheter, fördjupning och ofta bra bevakning av internationella konflikter.

Financial Times — välskrivet och initierat om ekonomi, politik och globala frågor ur ett konservativt/liberalt perspektiv. Tämligen dyr betalsajt, men värd pengarna för de som har råd.

The Independent — brittisk dagstidning. Hemvist för den utmärkte Mellanösternkorrespondenten Patrick Cockburn.

Al Jazeera English — nyhetskanal med bas i Qatar. För ofta emirens talan, men likväl intressant och initierat om Mellanöstern. Hem för det ofta sevärda Intervjuprogrammet Head to Head med Mehdi Hassan.

The Onion — ofta helt oslagbar nyhetssatir från USA.

thoughtmaybe — massor med dokumentärer. En del skräp, men den som söker hittar många guldkorn av hög kvalitet, bland annat Adam Curtis utmärkta BBC-dokumentärer.

John Pilger videos — de flesta av journalisten John Pilgers dokumentärfilmer finns här. Kambodja, Nicaragua, Östtimor, Irak, Venezuela, Diego Garcia är några av konflikthärdarna han har tagit sig an genom åren. Plus en hel del mediekritik.